Kneskader

Kneet er et av de mest kompliserte leddene vi har, dermed er også kneskader en svært komplisert og mangfoldig affære. Senefestene i kneet er utsatt for traumer og belastningsskader, de sistnevnte skadene oppstår om skadene og påkjenningene kommer hyppigere enn senefestene greier å reparere seg selv.

Traumene kommer som regel om man opplever rykk i festene på grunn av ulike aktiviteter, for eksempel hopp, eller feil løpetrening. Slike traumer kan også skade selve kneskålen, men det er sjeldent at man ser brudd i selve kneskålen, som regel er det deler av senen som blir avrevet.

Overbelastningsskader utvikler seg som regel over lang tid og kan være vanskeligere både å påvise og behandle. Noe som kan skape overbelastningsskader er: Uregelmessig trening og lange pauser mellom økter. Dette kan forebygges ved jevnlig og regelmessig trening.

Overbelastning

Det er sjeldent at man finner at syklister har overbelastet senefestene i knærne. Likevel ser man ofte irritasjon i senefestet foran på skinnebenet om syklisten ofte er ute i kalde værforhold. Det er heller ikke helt uvanlig at syklister klager på irritasjon i den nedre delen av kneskålen. Om du opplever det sistnevnte kan det være lurt å sørge for at kneet holdes varmt mens du sykler og sykle på lettere gir.

For å forebygge slike skader er det anbefalt å drive med jevnlig trening med vekter eller apparater som styrker beina. Tidligere trodde man at styrketrening for bein var unødvendig for syklister, uansett om det gjaldt skader eller mosjon. Dette har vist seg å være feil.

Du bor også sørge for å ha setet i riktig posisjon for å unngå for mye belastning visse steder.

Slimposen i kneet

Slimposen under kneet kan bli irritert. Har du først en slik skade, bør du bruke samme trening og forebygging som nevnt under «overbelastning». Disse skadene er dog ofte mindre kroniske.

Leddbånd

Denne skaden kommer ofte etter et traume. Avriving av sidebånd eller korsbånd er veldig vanlig innen fotball, håndball og skidisipliner. Dette oppstår nesten aldri under sykling.

Menisk

Skader i denne delen av kneet kommer ofte om man har opplevd en vridning i kneet. Det kan bli særlig risikabelt om foten er festet i bakken, som ved bruk av fotballsko. Dette er nok en skade som er vanlig innen fotball, men nesten aldri oppstår under sykling.

Skader i brusken

Dette innebærer at brusken i kneet forandrer seg og skaper ujevne kuler, sprekker og oppløsning av brusk. Dette skjer som oftest med løpere. Man merker ofte at man får smerter mens man løper, og får spesielt vondt i nedoverbakker. Samtidig får man svært vondt etter å ha sittet med bøyde knær en stund, og du vil få vondt når du reiser deg opp om du har sittet stille.

Sitt riktig

En av de største feilene en mosjonist gjør på sykkelen er å tvinge knærne innover mot rammen til sykkelen. Mange gjør dette fordi de har sett profesjonelle syklister gjøre det samme på tv, men faktum er at dette øker belastning på knærne og kan føre til skader.

Still inn setet

En grei huskeregel her er at når du sitter på setet og legger hølen på sykkelpedalen, så skal foten være strak. Om du har en knekk i kneet så er det stilt inn for lavt. Da er det større sjanse for å pådra seg skader i knærne. Om du blir tvunget til å strekke i hofta, så er setet for høyt og du vil få vondt i ryggen.

Still inn styret

Om du kjører i terreng på styret vøre cirka fem centimeter lavere enn setet.

Om du kjører på landevei bør det være mellom fem til ti centimeter lavere enn setet

Privacy Policy