Piriformis

Piriformis sitter i setet og er en dyptsittende muskel. Om man får Piriformis-syndrom trenger man ikke bli unødig redd, men du kan oppleve mye smerter. Årsaken til at dette populært kalles et syndrom, er fordi problemer i denne muskelen som regel har å gjøre med dysfunksjoner i nærliggende ledd og muskler. Dette fører til dårlig gange, og forskjell på lengden på beina.

Årsaker

Det finnes mange ulike årsaker til at mennesker pådrar seg dette syndromet. Som oftest kommer det av en isjiasnerve som ligger mellom muskelen og skjelettstrukturen, det finnes også noen hvor nerven passerer gjennom muskelen. Om muskelen anstrenges for mye kan gi press på isjiasnerven og forårsake smerter nedover lår, bein og føtter. Du kan få en akutt reaksjon om du overbelaster plutselig. Du kan også få belastningskader om du sitter i dårlige stillinger over lengre tid, for eksempel på et sykkelsete eller når du kjører bil. Du kan også få bensmerter av denne muskelen, selv om ikke isjiasnerven er årsaken.

Symptomene

Symptomer generelt, og smerter spesielt, kan forårsakes av muskelen i seg selv, av press på isjiasnerven, blodårer under press og av dysfunksjon i bekkenet. Man får ofte smerter flere steder samtidig, eksempelvis korsrygg, setet, og baksiden av låret. Disse smertene bli ofte forverret av å stå, gåing og sitting.

Funksjon

Muskelen spiller en viktig rolle når det kommer til rotasjon av låret. Det er nemlig denne muskelen som sørger for at låret bremses fort eller voldsomt, dette skjer hele tiden mens man for eksempel løper. Muskelen utfører også den viktige rollen av å stabilisere hofteleddet og holde kulen i hofta på plass. Hovedsakelig roterer muskelen utover når man står oppreist eller ligger med beina strake. Men jo mer du bøyer hofta jo mer roterer muskelen utover, men når du bøyer til det fulle roterer muskelen innover, ergo det motsatte av funksjonen når man står eller ligger.  Muskelen er lokalisert helt i nærheten av bekkenet og kan derfor også påvirke dette leddet ved hjelp av press og dytt. Dermed kan problemer i muskelen også påvirke bekkenet, og vice versa.

Undersøkelsen

En kiropraktor eller fysioterapeut kan ta en ordentlig undersøkelse av ledd, muskler og sykdomshistorie for å finne ut hvor problemet ligger. Muskelen ligger nokså langt inne i setet, men det er allikevel overraskende enkelt å finne og identifisere den uansett. Man vil ofte kjenne etter om den er stram og har knuter, man burde også sjekke beinlengde og ta en nærmere titt på om bekkenet har låst seg.

Behandlingen

Om muskelen er stram finner man også som regel knuter. Dermed blir ofte behandlingen å forsøke å fjerne disse knutene. Det finnes ulike måter å gjøre dette på, eksempelvis kan man bruke triggerpunkt-massasje, tøyinger og ulike akupunktur og nål-metoder. Hvis behandleren mistenker at muskelspenningene kommer av at beina er av ulik lengde, bør man ha såler i den skoen hvor det trengs. Ofte må man endre stillinger og bevegelsesmønster for å hindre ytterligere skader. Samtidig må en kiropraktor eller lignende utføre behandling på selve bekkenet med mål om å «låse denne opp».

Hva kan man gjøre på egenhånd?

Studier har vist at det hjelper å komme seg tilbake i aktivitet og vanlige bevegelser raskest mulig, dette hjelper både for bevegelighet og mot smerter. Noen merker at det å legge en tennisball eller stein under rumpa i femten minutter av gangen hjelper mot smertene. Du vil da ofte finne visse punkt som er spesielt ømme, da kan man plassere ballen der, kjenne at smertene tiltar, sprer seg og så forsvinner. Egne tøyinger kan være vanskelig å gjennomføre siden muskelen har forskjellige funksjoner hos forskjellige personer, denne funksjonen bestemmes nemlig etter hvordan hoften din ligger i forhold til muskelen.

Privacy Policy