Skrubbsår

Om du er en syklist vil du nok dessverre før eller senere krasje eller falle av sykkelen. Det er dog viktig å merke at den store majoriteten av slike fall ikke er alvorlige. Kanskje du velter når du står stille, kanskje sklir du i en sving, alle syklister kommer til å oppleve noe lignende.

Ofte er det vår egen feil når man krasjer. Vanlige årsaker er; glemme å forberede seg ordentlig på å stoppe, krasje i hjulet på en annen syklist, skli ut i en våt sving eller rett og slett kjøre for fort. Det er viktig å jobbe med sykleteknikk for å unngå denne typen situasjoner og fall. Prøv å unngå løyper som er for vanskelige for deg. Ta ansvar for din egen sikkerhet, om du har krasjet er det mest sannsynlig din egen feil og ikke andres. Ikke skyld på værforholdene eller andre ryttere, da er det større sannsynlighet for at du lærer av feilene dine og lærer deg bedre teknikk.

Den vanligste skaden for syklister er skrubbsår. Dette trenger ikke å være en alvorlig skade så lenge det blir behandlet raskt og jevnlig i tiden etterpå. Om du ikke behandler dette fort så kan det føre til alvorlige infeksjoner og sykdommer. Skrubbsår er medisinsk ganske likt brannsår som ødelegger et, eller flere, ytre hudlag. Det er flere faktorer som avgjør hvor alvorlig skrubbsåret blir; hvor fort du faller, overflaten du faller på og kraften til fallet. De verste skrubbsårene kommer som regel når man sklir ut i en sving eller lignende, og ikke når du velter.

Kjente trenere anbefaler at man alltid sykler med et underlag under sykkeldrakta, uansett hvor varmt vær det er. Noen moderne underlag gjør faktisk drakten kjøligere, samtidig som det er mer komfortabelt, og i tillegg beskytter de ekstra lagene ekstra når du faller og sklir langs asfalten. Om man har flere tøylag vil det redusere friksjonen på huden din. Om du har sett en sykkeldrakt etter et velt, kan du tenke deg hva som hadde skjedd med huden om syklisten ikke hadde hatt drakten og ekstra lag med tøy.

Når ulykken er ute

Når du først faller må du være rask å sjekke omfanget av skaden din og hva som er det naturlige neste steg. Om du mistenker at det er mer alvorlig skade enn bare skrubbsår, bør du dra til legevakta snarest. Sykkelskader kan medføre mindre brudd eller sår som er for store for at du selv på en god måte kan rense og behandle det.

Om du etter dette avgjør at skaden er liten nok til at du kan behandle den selv, er de neste stegene viktige. Disse stegene vil hindre infeksjon og få i gang helbredelsesfasen.

Det er viktig å rense såret. Når du sklir langs med asfalten vil det komme grus og fremmede elementer inn i det åpne såret ditt. Dette øker risikoen for infeksjon siden grus, stoffpartikler og lignende kan ha masse bakterier på seg. Når du vasker såret må du passe på å ikke gjøre såret dypere. Om du blør for mye, det er vanskelig å nå, eller det er masse synlig hvit hud så bør du dra til legevakten.

Når dette er overstått må du legge bandasje over såret. Velg en bandasje som «puster», og ta smertestillende og infeksjonsdempende tabletter. Skift bandasje minst en gang om dagen, og etter du har dusjet.

Vær oppmerksom på tegn på infeksjon i dagene som kommer. Om du får mer smerter, hevelser eller røde ringer rundt såret, har du mest sannsynlig infeksjon og må dra til legevakta.

Andre tips: Ta raske dusjer og skift bandasje etterpå, ikke svøm når du har åpne sår, du kan bli smittet eller smitte andre med infeksjoner.

Privacy Policy